custom_gallery
obrázky nenalezeny

Krmit koně krmivem müsli je populární trend moderní doby. Nejedná se však pouze o módní záležitost či „návrat k přírodě“, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale o poměrně sofistikovaný způsob,  jak co nejpřirozenějším způsobem dodat všechny nezbytné látky Vašemu koni v optimálně stravitelné formě, připravit organismus koně na požadovaný výkon a nezanedbat přitom žádné zdravotní faktory či rizika spojená s příjmem komerčního krmiva.

Kouzlo složení

Volbou vhodných forem jednotlivých surovin je pozitivně podporováno trávení koně, čímž se elegantně předchází zdravotním potížím spojeným s příjmem koncentrovaného krmiva.

1. Vločkovaný ječmen a kukuřice

Nutí koně k drcení potravy v ústní dutině, podporuje produkci slin a obrušování zubů. V neposlední řadě se tímto prodlužuje doba vlastního příjmu krmiva – kůň přijímá potravu pomaleji.

2. Pluchy jádra

Dráždí peristaltiku střev a tím napomáhají posunu tráveniny v traktu koně.

3. „Granule“

Zastupují zde složku nosiče živin, vlákniny a min.-vit. složky. Zárověň díky technologii granulace kůň dostává předdrcené a předpřipravené krmivo, které je lépe stravitelné. Müsli dle receptur obsahuje optimální kombinaci různých speciálních granulátů.

4. Nástřik

Forma müsli nám umožňuje použít v receptuře „tekuté“ suroviny, jakými jsou rostlinný olej a melasa. Tyto suroviny jsou na směs nastříkány, čímž je zajištěno jejich rovnoměrné rozložení ve směsi.

5. Olej a melasa

Doplňují rostlinné tuky i cukry, tedy rychlou i pomalou formu energie. Rychlou energii využije organismus při krátkodobé zátěži, dlouhodobou uloží a využívá postupně (i při regeneraci po zátěži). Rostlinné tuky zároveň slouží jako rozpouštědlo pro vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K).

6.Proč ne oves v müsli?

Při trávení ovsa se uvolňuje kyselina pyrohroznová, která negativně působí na nervovou soustavu koně. Kůň tak může být podrážděnější a neklidný. Oves sice ve srovnání s ječmenem obsahuje o třetinu více bílkovin, nicméně kvalita těchto bílkovin (složení aminokyselin) je o třetinu horší. Zaznamenáváme poměrně častý výskyt koní, kteří oves špatně snášejí, ať již kvůli nervové soustavě, či právě pro vysoký obsah méně kvalitní bílkoviny.